top of page

Action without contemplation is the work of hamsters in a hamster wheel. It gives a temporary sense of movement but it leads nowhere. 

(adapted from Richard Rohr)

 

This site collects recent and less recent work, by theme. My daytime job is professor of Valuable work and Christian-social Thinking at the Vrije Universiteit Amsterdam (VU) and research associate at the CDA Research Institute. Aside from that I'm a council member at the city of Amstelveen. 

For the upcoming parliamentary (national) elections, I'm on the candidate list for CDA (of course), on place 48. (Or better put: second place ... from below)

NB: Not all texts are available in English yet, sorry. This is work in progress. 

All the best,

Arjen

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Whatsapp

Recente publicaties

In Memoriam Bob Goudzwaard (1934 - 1974)
29 mei 2024

Voor ESB en de VU (SBE) schreef ik een In Memoriam voor Bob Goudzwaard. Wat een man!
Veel van wat we nu normaal vinden (de draagkracht van de natuur, ongeprijsde schaarste), daar schreef hij al over in 1974. En hij legde de vinger bij het probleem dat economen alleen lijken te willen nadenken over problemen die gekwantificeerd kunnen worden. Daarin vind hij een opvallende bondgenoot in ... Friedrich Hayek. In zijn Nobel lezing (ook 1974) zegt die: "they thereupon happily proceed on the fiction that the factors which they can measure are the only ones that are relevant."

Lees meer

Wetsvoorstel Box 3 en onroerend goed
27 februari 2024

De regering heeft het voornemen om Box 3 (inkomsten uit vermogen) te hervormen. Dat is inderdaad nodig. De inhoud van het voorstel wordt hier uitgelegd: https://meijburg.nl/nieuws/wijzigingen-voorstel-voor-nieuw-box-3-regime-vanaf-2027

Met Henk Bluemink schreef ik een artikel in het FD over hoe onroerend goed behandeld gaat worden. We denken dat dit problematisch wordt vanwege de druk op WOZ-waarderingen, creatieve manieren om met onderhoudskosten om te gaan en te schuiven met activa. Lees het hier.

Hoet staat het met het nieuwe pensioenstelsel en het "invaren"?
22 januari 2024

Het verslag van het symposium op 12 januari staat online. Mijn persoonlijke "top drie" van kwesties waar nog geen duidelijk antwoord op is:
1. Transities zijn gevaarlijk. De datakwaliteit is niet goed. En de IT-operatie is groot en complex. Er zal veel aandacht en "politiek kapitaal" nodig zijn om dit tot een goed einde te bengen.
2. Rendementen kunnen lager uitvallen. Pensioenfondsen zijn heel avers tegen het moeten communiceren van verliezen en kunnen in het nieuwe stelsel de neiging hebben om een meer defensieve beleggingsmix te voeren. (Er is immers geen "buffer" meer).
3. Bestaande premieregelingen zullen hoge kosten moeten maken om de generatie van 30+ te compenseren voor het pensioengat. Dat gaat heel duur worden voor werkgevers.

Lees het hele verslag hier.

Is er wel genoeg politiek kapitaal voor een succesvolle uitvoering van de pensioenwet?
20 januari 2024

De Telegraaf vroeg me om een opinie te schrijven over de uitvoering van de nieuwe pensioenwet. Tegenover Patrick Fey van CNV. We kennen elkaar, dus dit ging in goede harmonie. Sowieso is dat handig in deze tijd, het voeren van een constructieve dialoog. Je kon dus nu op de opinie-pagina van de Telegraaf zien hoe dat eruit ziet. Lees het hier.

Symposium "invaren" in het nieuwe pensioenstelsel 
10 januari 2024

Op vrijdag 12 januari organiseer ik op de VU met Hans van Meerten (Universiteit Utrecht) een symposium over de nieuwe pensioenwet en de problematiek van het invaren. 

De nieuwe pensioenwet (WTP) is een van de grootste hervormingen van deze eeuw en heeft onze volle aandacht nodig. We zullen ons in de discussie richten op mogelijke problemen in de uitvoering die relevant zijn voor de politiek, uitvoeringsrisico’s voor pensioenfondsen en prioriteiten voor de onderzoeksagenda van wetenschappers.

Het aantal deelnemers is beperkt en we zitten vol (>50). Maar een verslag komt na afloop beschikbaar op deze site.

Lees het programma hier

Middeninkomens dragen de lasten van fiscale sturing (EW)
12 december 2023

Ons belastingstelsel bevat veel prikkels om werken te stimuleren. Dat dit uit de hand gelopen is, weten we al. Maar een onderbelicht aspect is dat de hoogste en laagste inkomens er weinig last van hebben. In een nieuw stuk in EW (Elsevier Weekblad) met Henk Bluemink beschrijven we hoe eenverdieners met (i) een bedrijf of (ii) vermogen hun maximale vrijstelling kunnen krijgen. Nog weer een argument om te beginnen aan een belastingherziening. Lees het hier.

Stop met het "prikkelbestuur" (Trouw)
5 december 2023

Overheidssturing van gedrag kleurt steeds vaker de relatie tussen Rijk en gemeenten. Dat is een slechte ontwikkeling. Met Geerten Boogaard (Universiteit Leiden) schreef ik een opinieartikel in Trouw hierover. Lees het hier.

Doorbreek het automatisme van toeslagen (NRC)
21 oktober 2023

Met Pierre Koning schreef ik een opinieartikel voor NRC. We analyseren hoe de toeslagen maar blijven bestaan en hoe dit een steeds groter probleem wordt. Lees het hele artikel hier.

Hoeveel "CDA" zit er in andere partijen? (CDV)

16 okt 2023

In de woorden van veel partijen is tegenwoordig CDA-denken terug te zien. Denk aan "Normen en waarden" (D66) of "een ander mensbeeld" (Volt). Maar hoe diep gaat dit? Voor het laatste nummer van CDV heb ik een analyse gemaakt van de (voorlopige) verkiezingsprogramma's om uit te vinden hoeveel christendemocratie er daadwerkelijke te zien is. Quote: "De overheid is geen dompteur maar een tuinman" Lees het hele artikel hier.

Veerkracht van politieke partijen
30 juni 2023

Voor een bundel van het International Republican Institute verschijnt binnenkort een Engelstalig stuk over de toekomst van politieke partijen in Nederland . Het inspireerde me om voor de Nederlandse lezer op een aspect in te gaan, namelijk de idee dat we de verkeerde lessen trekken uit de Amerikaanse stijl van politiek bedrijven. Lees het hier

Goedkope makelaars zijn zo slecht nog niet
15 april 2023

Het wetenschappelijk artikel over internet-makelaars gepubliceerd is gepubliceerd, namelijk in Journal of Empirical Economics (met Pieter Gautier en Aico van Vuuren). Het is een artikel dat al lang geleden ontstond en waar we vinden dat internet-makelaars die een vaste prijs vragen net zo goed, of beter, een huis verkopen als de traditionele makelaar. Lees het hier.

Info en contact

Contact opnemen gaat verder ook makkelijk met behulp van onderstaande links.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Whatsapp
bottom of page