top of page

Action without contemplation is the work of hamsters in a hamster wheel. It gives a temporary sense of movement but it leads nowhere. 

(adapted from Richard Rohr)

 

This site collects recent and less recent work, by theme. My daytime job is professor of Valuable work and Christian-social Thinking at the Vrije Universiteit Amsterdam (VU) and research associate at the CDA Research Institute. Aside from that I'm a council member at the city of Amstelveen. 

For the upcoming parliamentary (national) elections, I'm on the candidate list for CDA (of course), on place 48. (Or better put: second place ... from below)

NB: Not all texts are available in English yet, sorry. This is work in progress. 

All the best,

Arjen

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Whatsapp

Recente publicaties

Middeninkomens dragen de lasten van fiscale sturing (EW)
12 december 2023

Ons belastingstelsel bevat veel prikkels om werken te stimuleren. Dat dit uit de hand gelopen is, weten we al. Maar een onderbelicht aspect is dat de hoogste en laagste inkomens er weinig last van hebben. In een nieuw stuk in EW (Elsevier Weekblad) met Henk Bluemink beschrijven we hoe eenverdieners met (i) een bedrijf of (ii) vermogen hun maximale vrijstelling kunnen krijgen. Nog weer een argument om te beginnen aan een belastingherziening. Lees het hier.

Stop met het "prikkelbestuur" (Trouw)
5 december 2023

Overheidssturing van gedrag kleurt steeds vaker de relatie tussen Rijk en gemeenten. Dat is een slechte ontwikkeling. Met Geerten Boogaard (Universiteit Leiden) schreef ik een opinieartikel in Trouw hierover. Lees het hier. 

Doorbreek het automatisme van toeslagen (NRC)
21 oktober 2023

Met Pierre Koning schreef ik een opinieartikel voor NRC. We analyseren hoe de toeslagen maar blijven bestaan en hoe dit een steeds groter probleem wordt. Lees het hele artikel hier.

Hoeveel "CDA" zit er in andere partijen? (CDV)

16 okt 2023

In de woorden van veel partijen is tegenwoordig CDA-denken terug te zien. Denk aan "Normen en waarden" (D66) of "een ander mensbeeld" (Volt). Maar hoe diep gaat dit? Voor het laatste nummer van CDV heb ik een analyse gemaakt van de (voorlopige) verkiezingsprogramma's om uit te vinden hoeveel christendemocratie er daadwerkelijke te zien is. Quote: "De overheid is geen dompteur maar een tuinman" Lees het hele artikel hier.

Veerkracht van politieke partijen
30 juni 2023

Voor een bundel van het International Republican Institute verschijnt binnenkort een Engelstalig stuk over de toekomst van politieke partijen in Nederland . Het inspireerde me om voor de Nederlandse lezer op een aspect in te gaan, namelijk de idee dat we de verkeerde lessen trekken uit de Amerikaanse stijl van politiek bedrijven. Lees het hier

Goedkope makelaars zijn zo slecht nog niet
15 april 2023

Het wetenschappelijk artikel over internet-makelaars gepubliceerd is gepubliceerd, namelijk in Journal of Empirical Economics (met Pieter Gautier en Aico van Vuuren). Het is een artikel dat al lang geleden ontstond en waar we vinden dat internet-makelaars die een vaste prijs vragen net zo goed, of beter, een huis verkopen als de traditionele makelaar. Lees het hier.

Actuele politieke thema's

Opgebouwde pensioenrechten moeten veilig zijn, ook onder de nieuwe pensioenwet.

De toeslagen moeten hervormd worden. De ervaren belastingdruk voor de lage en middeninkomens moet drastisch naar beneden. 

Er moet economisch gedacht worden, maar met gezond verstand en een warm hart. 

Info en contact

Contact opnemen gaat verder ook makkelijk met behulp van onderstaande links.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Whatsapp
bottom of page